Δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν με ανυπομονησία τον χειμώνα για να στρώσουν τα χαλιά στο σπίτι τους.Ένα χαλί προσφέρει μία ιδιαίτερη νότα ζεστασιάς και κομψότητας στο σπιτικό μας. Αν είστε και ‘σεις ανάμεσα στους λάτρεις των χαλιών και αναζητάτε το χαλί εκείνο το οποίο θα αναδείξει τον χώρο σας, τότε μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο για να γνωρίσετε τα βασικά είδη χαλιών πριν κάνετε την επολογή σας.


Μάλλινα χαλιά

Μία από τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι να επενδύσετε σ’ ένα μάλλινο χαλί. Το μαλλί πρόκειται για ένα υλικό εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον. Επιπλέον, τα μάλλινα χαλιά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά γεγονός που συνεπάγεται στην μακροπρόθεσμη διατήρησή τους καθώς παραμένουν άφθαρτα ακόμα και μετά από πολλά χρόνια. Τα μάλλινα χαλιά είναι αντιστατικά, δηλαδή η σκόνη δεν εισχωρεί εύκολα στην σύνθεση του χαλιού και έτσι είναι εύκολο να καθαριστεί με την ηλεκτρική σκούπα. Μοναδικό μειονέκτημα των μάλλινων χαλιιών είναι ότι δεν πρέπει να τα αφήνετε για πολύ ώρα στον ήλιο καθώς έχουν την τάση να αποχρωματίζονται και να αλλοιώνεται το χρώμα τους. Τέλος, δεν πρέπει να τοποθετούνται σε καμία περίπτωση σε χώρους με υγρασία γιατί είναι επιρρεπείς προς την ανάπτυξη μούχλας.

Βαμβακερά χαλιά

Τα βαμβακερά χαλιά αποτελούν μια πολύ οικονομική λύση διακόσμησης του χώρου σας. Ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα πέρα απ’ την τιμή τους είναι ότι δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη συντήρηση, μπορούν να πλυθούν είτε στο πλυντληριο είτε στο χέρι. Φυσικά δεν είναι τόσο ζεστά όσο τα μάλλινα, ωστόσο συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη χρήση τους σε όσους από σας μένετε σε μέρη όπου ο χειμώνας είναι ήπιος και η παρουσία του κρύου δεν είναι τόσο αισθητή.

Χαλιά με ακρυλικό νήμα

Το ακρυλικό πρόκειται για ένα υλικό το οποίο έχει εξαιρετική ελαστικότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι δυνατότητες ύφανσης είναι πολλές. Μπορείτε να βρείτε χαλιά σε πολλά σχέδια και χρώματα τα οποία ταιριάζουν σε κάθε χώρο. Τα χαλιά από ακρυλικό νήμα έχουν πολύ απαλή υφή και είναι ιδανικά για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες. Σ’ ότι αφορά την συντήρησή τους καθαρίζονται εύκολα με νερό.

Χαλιά από γιούτα

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες εταιρείες εντάσσουν στις συλλογές τους χαλιά από γιούτα. Τα χαλιά από γιούτα είναι χαλιά φτιαγμένα από ψάθα τα οποία χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι. Τα συγκεκριμένα χαλιά θα προσδώσουν στον χώρο σας έναν εξωτικό αέρα. Είναι οικολογικά και όσον αφορά την συντήρησή τους συστήνεται να καθαρίζονται με νερό και πράσινο σαπούνι.

Χαλιά από βισκόζη

Ο τρόπος ύφανσης του συγεκρκιμέμου συνθετικού υλικού γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει πολυτελείς φυσικές ύλες όπως είναι το μαλλί ή το μετάξι. Παρότι τα χαλιά από βισκόζη είναι οικονομικά, δεν θα σας τα προτείναμε για τακτική χρήση καθώς είναι ευαίσθητα στην τακτική χρήση. Μαδάνε πιο εύκολα , κιτρινίζουν αν πέσει πάνω τους κάποιο ρόφημα και δεν είναι κατάλληλα για άτομα που πάσχουν από αλλεργίες. Αν είστε αλλεργικοί ή έχετε παιδιάκια στο σπίτι, σίγουρα δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή για τον χώρο σας.

Χαλιά από πολυπροπυλένιο

Το πολυπροπυλένιο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πρώτες ύλες και χρησιμοποιείται συχνά στην ύφανση χαλιών μηχανής. Μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά χαλιά σε πολλά σχέδια και χρώματα σε πολύ προσιτές τιμές. Το συγκεκριμένο χαλί είνα αντιστατικό , δεν συσσωρεύει εύκολα σκόνη, βρωμιές ή ακάρεα και καθαρίζεται πολύ εύκολα με την ηλεκτρική σκούπα. Το συνιστούμε σίγουρα για άτομα που πάσχουν απο αλλεργίες ή είναι ιδιοκτήτες κατοικιδίου.


Αν το σπίτι σας είναι διακοσμησμένο με ήσυχα χρώματα σας προτείνουμε να επιλέξετε χαλιά σε έντονα χρώματα για να διακοσμήσετε τον χώρο σας. Στην περίπτωση που έχετε στον χώρα σας έντονα μοτίβα όπως ένα ριγέ ή ένα έντονο φλοραλ, σας προτείνουμε να επιλέξετε μονόχρωμα χαλιά και να αποφύγετε τα χουν κάποιο σχέδιο.

Ότι είδος χαλιού και να επιλέξετε, σιγουρευτείτε ότι έχετε ενημερωθεί εκτενώς σχετικά με τον τρόπο συντήρησής του ώστε να διασφαλίσετε την μέγιστη ανθεκτικότητα σε βάθος χρόνου. Ελπίζουμε το άρθρο μας να σας φάνηκε χρήσιμο και να επιλέξετε το ιδανικό χαλί για να μεταμορφώσετε τον χώρο σας.